Jesteśmy profesjonalnym zespołem lekarskim
z kilkunastoletnim doświadczeniem w leczeniu uzależnień
od alkoholu i powikłań poalkoholowych.


Naturalne sposoby na ograniczenie chęci picia alkoholu


Granica między towarzyskim piciem alkoholu, a popadnięciem w nałóg jest niezwykle cienka. Leczenie alkoholizmu jest niezwykle trudne. Często wymaga przeprowadzenia odtrucia (Warszawa nie jest jedynym miastem, gdzie świadczone są takie usługi – wykonuje się je także w mniejszych miastach Polski), a także długotrwałej terapii farmakologicznej i psychologicznej. Z nałogiem i jego skutkami można jednak spróbować walczyć także naturalnymi sposobami.

W leczeniu alkoholizmu często stosuje się leki hamujące metabolizm alkoholu. Sprawiają one, że przy każdej próbie sięgnięcia po napój wyskokowy w organizmie zaczyna się gromadzić trujący aldehyd octowy wywołujący bóle i wymioty.

Dostępny bez recepty korzeń kudzu także hamuje przemiany alkoholu w wątrobie, lecz jego działanie jest pozbawione przykrych działań niepożądanym. Zawiera on substancje należące do grupy izoflawonów, które ograniczają chęć sięgnięcia po alkohol. Preparaty na bazie kudzu nie tylko osłabiają psychiczną potrzebę picia, lecz łagodzą także nieprzyjemne jego skutki, jak bóle głowy czy wahania ciśnienia.

Zmniejszyć chęć sięgnięcia po alkohol pomoże nam także kopytnik, który tradycyjnie stosowany jest jako środek ułatwiający jego odkrztuszanie. Sprawia on, że sam zapach napojów wyskokowych wywołuje u osoby uzależnionej mdłości. Ziele oraz kłącze kopytnika działa oczyszczająco na organizm i znacząco przyspiesza usuwanie toksyn, jako że wzmaga wydalanie moczu i produkcję potu oraz wywołuje biegunki.

Uzależnienie oraz głód alkoholowy związane są z zaburzoną aktywnością neuroprzekaźników: serotoniny, dopaminy, glutaminy oraz GABA. U osób nadużywających alkoholu, spada aktywność ostatnich z nich. Gdy są one mniej aktywne, pojawia się niepokój, drgawki i nadmierne pobudzenie. Glutamina jest jednym z kluczowych aminokwasów niezbędnych do syntezy neuroprzekaźnika GABA. Jego naturalne źródło stanowią produkty białko – mięso, ryby, mleko oraz fasola. Dostępna jest ona również w formie kapsułek. Skutecznie łagodzi stres i niepokój, wzmacnia układ odpornościowy oraz poprawia pamięć.

Wątroba to jeden z pierwszych organów, którego praca zostaje zaburzona na skutek przyjmowania zbyt dużych ilości alkoholu. W wyniku przeciążenia, ulega ona stłuszczeniu. Na późniejszym etapie dochodzi do rozwoju jej niewydolności oraz nieodwracalnej marskości. Toksycznemu uszkodzeniu wątroby mogą zapobiec substancje regenerujące, jakimi są flawonolignany otrzymywane z nasion ostropestu plamistego. Działają one ochronnie na wątrobę, hamują procesy zapalne i zwiększają produkcję białka.


« powrót do artykułów


© 2009 ODTRUWAMY.PL